Sebelum ini saya pernah kongsi cara masak kuah kari dhal. Kali ini berbeza kerana tidak menggunakan rempah kari dan masakannya lebih mudah. Saya menggunakan kacang dhal yang kecil dan mudah empuk. Kuah dhal ini sedap dimakan bersama roti canai atau nasi.
Before this, I have shared how to cook Curry Dhal. This time is different because I am not adding any curry powder and the cooking process is more simple. I used smaller dhal bean and easy to cook. This dhal gravy is delicious to eat with 'roti canai' or rice.
Bahan2 (Ingredients):
1 ulas bawang merah besar (1 big red onion)
3 ulas bawang merah kecil (3 cloves of shallot)
5 ulas bawang putih (5 cloves of garlic)
1 inci halia (1 inch of ginger)
5 tangkai cili kering campur yang pedas dan tidak pedas (5 dried red pepper mix the spicy ones and not spicy)
4 tangkai daun kari (4 stalks of curry leaves)
2 sudu besar halba campur-biji halba, biji sawi, jintan manis dan jintan putih (2 tablespoons of mix herbs-halba, mustard seeds, cumin and fennel)
100gram kacang dhal saiz kecil direbus sehingga empuk (100gram small dhal bean boiled until tender)
Ubi kentang, bendi, terung hijau dan terung pipit (potatoes, okra, green eggplant and sparrow eggplant)
Garam, gula dan asam keping (salt, sugar and sour slices)
Link video Kari Dhal (Dhal Curry video);
https://youtu.be/Uc8AQH92jVk
#haninfamily #dhal #easy #delicious
Comments
Post a Comment